Σελίδες

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα συναυλίας του Σαββάτου (15 Μαρτίου 2014)

το πρόγραμμα και εδώ




Ποτέ ξανά

Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς

71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού



Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, 7μμ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο, αίθουσα Αλατίνη-Ντασώ

“Salio d’ el fuego, savio i ermozo”

Shalom & Shalom aleichem (εναρμόνιση Gil Aldema)

La djovenika en Lager (M. Haelion, σύνθεση Κωστής Παπάζογλου)

Ελπίδα (Λ. Μπενουζίλιο, Κ. Παπάζογλου)



9 σεφαραδίτικα τραγούδια (εναρμόνιση Κωστής Παπάζογλου)

      Durme hermoza donzella

      Alta es la luna

      Avre tu puerta

      La serena

      Durme mi andjeliko

      Morenika

      Los bilbilikos

      Diziocho anios tengo

      Adio Kerida



Συμπράτει η Χορωδία Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και το σύνολο μεσαιωνικής και βυζαντινής μουσικής Codex Κώδιξ ensemble

Σολίστ: Μαρίνα Βουλογιάννη, Κασσάνδρα Δημοπούλου

Αφηγείται ο ηθοποιός Έκτωρ Καλούδης

Διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου



Η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1995, από μέλη της Κοινότητας μας. Ώθηση για τη δημιουργία της αποτέλεσε η ανάγκη και η ελπίδα διαιώνισης της μουσικής παράδοσης που έφεραν μαζί τους από την Ισπανία πριν από περίπου 500 χρόνια οι εξορισθέντες Σεφαραδίτες. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει κυρίως Σεφαραδίτικα (ισπανοεβραϊκά), Ελληνικά και Εβραϊκά τραγούδια. Έχει δώσει συναυλίες στη «Θεσσαλονίκη ’97, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» με τη Συμφωνιέττα Beograd, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, στις «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» του Δήμου Βέροιας, στη Helexpo στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ χορωδιών Δράμας, στο μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ωδή στη Μητέρα Θεσσαλονίκη» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο των λστ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η Χορωδία τραγούδησε, επίσης, στο Τελ-Αβίβ, στα Σκόπια, στη Βιέννη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Zάλτσμπουργκ, στη Σόφια, στην Αγία Πετρούπολη, στο Κάιρο και πήρε, επίσης, μέρος στις Εθνικές Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2004, 2005, 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τη χορωδία διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου.
Ο διευθυντής ορχήστρας Κωστής Παπάζογλου σπούδασε Φλάουτο dolce και Διεύθυνση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αποφοιτώντας με Διάκριση δίπλα στην Elisabeth Schäftlein. Ίδρυσε το μπαρόκ συγκρότημα Concerto Ellenico και την Εργαστηριακή Ορχήστρα Δωματίου Concerto Conservatorio, από τα πρώτα σύνολα με όργανα εποχής. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του συνόλου μεσαιωνικής μουσικής Codex-Κώδιξ, το οποίο έχει κυκλοφορήσει Cd με την ΕΜΙ.
Διευθύνει τη Νέα Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, καθώς και τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει συναυλίες ως μαέστρος και σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνιέττα Beograd, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα Έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου. Έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει ηχογραφήσει με το φλάουτο δικές του συνθέσεις σε παραγωγές δισκογραφικών εταιριών, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Δίδαξε στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (αποσπώντας βραβεία σε καλλιτεχνικούς αγώνες) και στο Νέο Ωδείο, όπου διευθύνει το Τμήμα Παλαιάς Μουσικής. Την περίοδο 2007-2010 διηύθυνε την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αριστοτέλη και του Δημοτικού Ωδείου Σταυρούπολης. Το 2008 του ανατέθηκε η Καλλιτεχνική και Μουσική Διεύθυνση της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Codex-Κώδιξ (Contemporary Old Music)
Μουσικός... κώδιξ είναι μία συλλογή μουσικών κομματιών που διασώθηκαν από προφορική ή γραπτή παράδοση και χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν. Η καταγραφή έγινε και συνεχίζεται από το μουσικό σύνολο Kώδιξ και, φυσικά, γίνεται προσπάθεια, με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτουμε, να αναπαράγουμε τα μουσικά ακούσματα. Χρησιμοποιούμε ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα εκείνης της εποχής και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την ερμηνεία μέσα από τις ιστορικές πηγές.
Το συγκρότημα Codex-Κώδιξ ιδρύθηκε από τον Κωστή Παπάζογλου και την Μαρίνη Πεϊκίδου το 2002 για να διερευνήσει τη μουσική πρακτική των περιόδων που χαρακτηρίζονται ως αρχαία, μεσαιωνική, βυζαντινή, αναγεννησιακή αλλά και μεταβυζαντινή στην ιστορία της μουσικής Τέχνης. Έχει εμφανιστεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε ένα πρόγραμμα πρώτων παρουσιάσεων σεφαραδίτικων τραγουδιών, σε διοργάνωση της «Τέχνης» και στο φεστιβάλ «Παρά ’θιν αλός» στην Καλαμαριά τον Σεπτέμβριο του 2003. Eμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο του 2004 και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2004, υπό την αιγίδα της μουσικής εταιρείας «Αριστόξενος» και στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ. Έχει ηχογραφήσει δίσκο ακτίνας με παραδοσιακά σεφαραδίτικα τραγούδια, με τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΕΜΙ-“En la mar ay una torre”). Συνεργάστηκε με το θέατρο ΧΩΡΟΣ στην παρουσίαση στο Φεστιβάλ Αθηνών 2007, του μεσαιωνικού ποιήματος «Απόκοπος» του Μπεργαδή, με το οποίο στη συνέχεια περιόδευσαν για 3 χρόνια στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κύπρο. Από το 2008 συμμετέχουν στο Μεσαιωνικό Ρόδο, το φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας της Ρόδου, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2011 & στο φεστιβάλ ΚΟΘ underground 2011-12.

«…Ενα επιμελημένο μουσικό σύνολο, το οποίο συνδυάζει ακούσματα αναγέννησης και κρητικο-λαϊκής παράδοσης -η μουσική επιμέλεια είναι του Κωστή Παπάζογλου- σε μια εμφάνιση «αναλογίου», δηλαδή δίχως το παραμικρό εικαστικό τερτίπι. Πρόκειται για τους CODEX-Σύνολο Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Μουσικής με Κωστή Παπάζογλου, Μαρίνη Πεϊκίδου, Γιώργο Δούσο, Νίκο Παναγιωτίδη και Κώστα Τεστετζόγλου…».
Εφημερίδα Καθημερινή (Σπύρος Παγιατάκης), Hμερομηνία: 29-07-07 

Η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασικό τραγούδι με τη Βαρβάρα Τσάμπαλη στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Κερδίζοντας το 1990 την 1η υποτροφία του Ιδρύματος «Μαρία Κάλλας» πηγαίνει για σπουδές τελειοποίησης στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης και κατόπιν στο Ορβιέτο της Ιταλίας στη σοπράνο G. Ravazzi. Έχει συμμετάσχει σε Master Class διάσημων τραγουδιστών όπως οι: Ileana Cotrubas, Anna Tomowa Sintow. Σήμερα μελετά με την υψίφωνο Β. Γκαβάκου. Έκανε το ντεμπούτο της στο χώρο της όπερας το 1993 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το ρόλο της Σουζάνας στους Γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία G. Rootering. Ακολούθησαν άλλοι ρόλοι, σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Φιορντιλίτζι (Έτσι Κάνουν Όλες) σκηνοθεσία Θ. Μοσχόπουλου, Ευριδίκη (Ορφέας και Ευριδίκη) δίπλα στη Dolores Ziegler σε σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη, Ντόνα Άννα (Ντον Τζοβάνι), Πρώτη Κυρία (Μαγικός Αυλός), Νέντα (Παλιάτσοι), Μεντόρα (Κουρσάρος) σε σκηνοθεσία John Copley, Τζοβάνα Σεϋμούρ (Άννα Μπολένα), Ιέρεια (Αΐντα), Μικαέλα (Κάρμεν) σε σκηνοθεσία N. Trees, Μιμί (Μποέμ) σε σκηνοθεσία L. Wertmuller, Γκουβερνάντα (Το στρίψιμο της βίδας) σε σκηνοθεσία Μοσχόπουλου, Λιου (Τουραντότ) δίπλα στον Κάλαφ του Galouzin σε σκηνοθεσία Πετρόπουλου, Ντόνα Ελβίρα (Ντον Τζοβάνι), Κοντέσσα (Γάμοι του Φίγκαρο) κ.ά.
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τραγούδησε τον κεντρικό ρόλο στην όπερα Αντιγόνη του Μίκη Θεοδωράκη το 1999, καθώς και το ρόλο της Μυρρίνης στη Λυσιστράτη του ίδιου συνθέτη δίπλα στη Δ. Ευαγγελάτου, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας το 2002, όπως και ο ρόλος της Δάφνης στη Ρέα του Σαμαρά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με Ρέα τη Δ. Θεοδοσίου και πάλι σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Έχει τραγουδήσει Kurt Weill και ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου των Lieder, με το Νίκο Ζαφρανά στο πιάνο.
Έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με σημαντικά ορχηστρικά σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Καμεράτα του Ζάλτσμπουργκ, Ορχήστρα Χρωμάτων, Βιρτουόζοι της Πράγας, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.ά.) ερμηνεύοντας ευρύ ρεπερτόριο με έργα Σκαρλάττι, Περγκολέζι, Μάλερ (4η-8η συμφωνία), Μότσαρτ (Ρέκβιεμ), Σατί, Ροσσίνι, Σούμανν (Σκηνές από το Φάουστ, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση), Weill, Stabat Mater (Pergolesi), Vier Letzte Lieder (R. Strauss). ΄Εχει ερμηνεύσει το ρόλο της Micaela, από την Κάρμεν του Georges Bizet, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, της Θεοδώρας στο ομότιτλο έργο του Händel, της θεάς Αθηνάς στον Ο Ορφέα στον Άδη, του Offenbach και της Ολυμπιάδας στο έργο Τα νεανικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Νίκου Αστρινίδη.
Για δύο συνεχείς χρονιές υπήρξε η κεντρική εισηγήτρια στα Master Classes που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την ονομασία «Ραντεβού με την Όπερα», με κορυφαία εκδήλωση το πανηγυρικό gala τον Μάιο του 2013, μία σύμπραξη των νέων επιλεγμένων σολίστ με καταξιωμένους καλλιτέχνες, υπό την διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου και την Δ.Ο.Θ.
Αυτήν την περίοδο εμφανίζεται στον Πολυχώρο Τέχνης Vault, στην Αθήνα, όπου ερμηνεύει το ρόλο της Διδούς από την όπερα Διδώ και Αινείας του Henry Purcell, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Δημήτρη Βεζύρογλου.

 Η mezzosoprano Κασσάνδρα Δημοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασικό τραγούδι και βιολοντσέλο στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με άριστα στο Royal Academy of Music ως υπότροφς των: Athena Scholarship, Ίδρυμα “Λεβέντη”, Newton Scholarship και με την υποστήριξη του Life Action Trust και του Josephine-Baker Trust. Έχει σημειώσει διεθνή καριέρα στο λυρικό θέατρο με εμφανίσεις σε σημαντικά θέατρα (Εθνικό Θέατρο Λουξεμβούργου, Όπερα της Στουττγάρδης, Όπερα του Reggio Calabria, Όπερα του Knoxville κ.ά.) και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Placido Domingo, ο Ruggero Raimondi, Zubin Mehta, Maurice Bejart κ.ά. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται σημαντικοί ρόλοι του λυρικού ρεπερτορίου όπως: Carmen (Carmen), Amneris (Aida), Rosina (Il Barbiere di Siviglia) κ.ά. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης και υπήρξε υποψήφια Γυναίκα της χρονιάς από το περιοδικό Life & Style, στην κατηγορία Διεθνής Ελληνίδα. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρίας παραγωγής Skull of Yorick Productions που εξιδικεύεται σε παραγωγές λυρικού θεάτρου. Τον Σεπέμβριο του 2013 ίδρυσε το πρώτο opera studio στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη νέων λυρικών καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το ΦΙΞ in art.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.kassandradimopoulou.com 
www.skullofyorickproductions.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου